De APK-Keuring

Op 1 mei 2007 ben ik naar de RDW in Waddinxveen geweest voor de APK-keuring en het aanpassen van het kentekenbewijs omdat het laadvermogen niet correct was en de inrichting is gewijzigd. Het laadvermogen stond op 675kg en dat is wat aan de lage kant, ook is er een andere laadbak op gekomen. Na telefonisch contact met Terberg en mondeling contact met de keurings ambtenaar met de "groene vingers", kwamen we uit op een laadvermogen van bijna 1965kg. Dat is wel voldoende.

Om 6.45u vertrokken we (mijn vrouw en ik) vanuit de stalling naar Waddinxveen. Binnendoor is dat een rit van ongeveer een uurtje met de Reo. Om 7.50 melde we ons bij de dame achter de bali. Na de financiŰle afhandeling kon ik naar binnen rijden.

             

              

De vriendelijke keurmeester bekeek alles rustig. De trekhaak was nog even een zoekplaatje in de computer van de RDW. Officieel blijkt het een haakkoppeling te zijn. Verder nog de breedte en lengte van de wagen en voor de koppeling de afstand van voor tot aan de koppeling. Voor het laadvermogen en de fabrikant werd het typeplaatje in de cabine geraadpleegd. 

              

Ook het laadvermogen op de banden werden ge´nspecteerd. Nog even een kleine uitleg van mij over de "haakkoppeling".

               

Daarna even kijken of de koplampen goed afgesteld staan. Daar hebben ze een mooi apparaat voor wat in hoogte verstelbaar is en wat ze voor de wagen plaatsen, waren het niet dat die niet hoog genoeg komt. (zie linker foto links.) De keurmeester staat er naast.  Ik heb uitgelegd hoe ik de koplampen heb afgesteld en dat was voldoende. Daarna nog even wegen. 

              

De wagen weegt in totaal 5880kg waarvan 2670kg op de vooras en 3210 op de achterassen. De keurmeester waarbij ik ge´nformeerd had over het laadvermogen had uitgerekend dat het laadvermogen plus eigengewicht 9770kg mag bedragen. Dan kom je op een laadvermogen van 3890kg. Dat is wel voldoende om ˇˇk het kratje bier (Amstel) mee te nemen op een rondritje. Uiteindelijk is het laadvermogen op 1965kg. Het te trekken massa aanhangwagen is ongeremd 750kg en geremd 4540kg. Ik hoor wel eens vreemde verhalen over het keuren bij de RDW, maar bij mijn is alles netjes en goed afgehandeld. De keurmeester was erg vriendelijk en mee werkend. Als je zelf maar zorgt dat alles in orde is zijn er geen problemen. Als je wat bijzonders wil zou ik altijd eerst even gaan informeren bij een RDW keuringsstation. Je word er altijd wijzer van en komt dan ook beslagen ten ijs op de keuring.

p.s. Wim... Thanks